lørdag 20. oktober 2012

Lærerhverdag #34: iPad , vurdering, ItsLearning

En liten praktisk bloggpost denne gangen, for de av dere som prøver å kombinere iPader i klasserommet og vurderingsarbeid i ItsLearning.

Jeg har i lengre tid ønsket meg en løsning i ItsLearning (som en LMS-et min arbeidsplass bruker) for å drive et mer aktivt vurderingsarbeid i klasserommet. Helst vil jeg ha en dedikert app med funksjonalitet som denne - da vil det virkelig begynne å ligne noe. Det finnes muligheter som å lage en lokal WebDav-server eller nye alternativer som RIKT sin Connect, men enn så lenge gjør vi mest mulig ut av mulighetene vi har i ItsLearning.

Inntil nylig snakket ikke iPader og ItsLearning særlig godt sammen, men etter den siste oppdateringen i oktober, ble det straks litt bedre. Nå finnes følgende muligheter for innlevering:

1. Tekst: Det er nå mulig å skrive inn tekst i tekstbokser, også ifm. oppgaver. Det går fortsatt ikke å laste opp dokumenter verken som pdf, doc, odt eller andre tekstformater, men man kan selvsagt bruke skylagring (Dropbox, Google Drive, Microsoft Skydrive osv), men det burde være mulig å levere også.

2. Bilder og video: Den siste versjon av operatisvsystemet på iPad, gjør det nå mulig å laste opp bilder og videoer fra bilde-appen som vedlegg til besvarelser. Det er ikke mulig å bruke [sett inn video] som ligger i tekstboksene i ItsLearning, for denne funksjonen er Flash-basert. (Det bør det jo skje noe med uansett, ettersom støtte for Flash fases ut.) Muligheten for å laste opp slikt er uansett en stor forbedring - den eneste malurten er at særlig videofiler fra en del elver fort tar en del plass, og lagring ikke er helt gratis.

3. Lyd: En av mulighetene i ItsLearning jeg ser stadig større nytte av, er at jeg og elevene kan spille inn lyd. Også denne er Flashbasert, så samme innvending som over gjelder. I forbindelse med iPad er det ikke her umiddelbart til hjelp å kunne laste opp fra bildene. En mulighet er selvsagt å ta opp en video av ingenting mens man snakker, og så laste opp videome som beskrevet over, men det er ugunstig mtp filstørrelse. Etter en liten utveksling på Twitter, fant jeg til slutt fram til en app som løser dette. Voice Recorder HD (på tilbud i skrivende stund) Voice Reorder for Ipad - og helt sikkert andre - lar meg lagre lydopptak som en .mov-fil som jeg kan sende til bilde-appen og dermed late opp på lik linje med bilder og video. Forskjellen er bare at redigeringsmulighetene er bedre og videostørrelsen blir mindre.

Jeg vil fortsatt ha appen, og/eller et kraftigere system rundt vurdering i bunnen av platformen, men punktene over gjør det i det minste mulig å bruke ItsLearning sammen med iPader på en langt bedre måte enn for et par måneder siden (da stort sett ingenting var mulig).

torsdag 4. oktober 2012

Lærerhverdag #33 - tilbake.

Det er lenge siden sist innlegg på bloggen, og det skyldes i all hovedsak at det har vært mye annet å henge fingrene i. Dette er en liten samlepost hvor jeg kort nevner en del punkter jeg har lyst til å blogge om framover. Dette er tema som jeg har diskutert sporadisk på Twitter – med de muligheter og megrensninger som ligger der. Twitter er en fantastisk arena der man får luftet og justert meninger, finner tips og ideer og tvinges til å formulere seg presist. Det jeg mister, er muligheten til å utdype, forklare og argumentere i større dybde. Edublogging går litt i bølger, men jeg kommer alltid tilbake til at det er en viktig arena for å tenke over hva jeg gjør, vil og synes. Denne gangen var det nykommeren Lærerråd som minte meg på at jeg synes dette er viktig. Det at nye/kommende lærere deltar, ja til og med setter dagsorden, i skoledebatten er utrolig kult! Her er i alle fall en liten liste med teasere :-)

  •  Vurderingspraksis (av, med og ved elever). 
  •  Oppgavemestring, eller hva kan vi lære av næringslivet. 
  •  Hatties Visible learning – meta eller schmeta? 
  •  Annen skoleforskning – oppsummeringer av de viktigste innsiktene ulike forskningsfunn 
  •  Google docs som læringsarena 
  •  Oppdatering om iPad-utprøvingen vår. 
  •  IKT i klasserommet – hva det er og hva det ikke er. 
  •  Leseopplæring 
  •  Norskfaget 
  •  Engelskfaget 
  •  Arbeid med lærebøker og/vs. frie ressurser 

 Dette kommer altså etter hvert.

Hvis du har interesse av noe av dette, håper jeg du kommer tilbake og leser - og gjerne også kommenterer.

Blogges!