fredag 13. februar 2009

Pusterom

Til tross for at det ikke er all verdens tid siden forrige undervisningsfrie periode (nekter å kalle det ferie ettersom jeg alltid jobber en god del), kjennes det greit at vi neste uke tar fatt på vinterferie. Forhåpentligvis kommer jeg ut i andre enden med mange nye ideer og tålelig a jour med retting. Jeg gleder meg til å rulle ut to IKT-baserte prosjekter som innebærer digitale fortellinger. I 1. klasse samfunnsfag (stsp) skal vi presentere konflikter, mens jeg og en kollega skal slå sammen klassene våre i tre uker for å lage en Ibsen-wiki. Jeg gleder meg som en unge til å se hva elevene greier å koke i hop. Jeg har bedt dem tenke stort...

Ellers har gloselæringsverktøyet quizlet.com vist seg å være en gedigen suksess. Elevene elsker det og det har åpenbare pedagogiske fordeler framfor gloseboka. Takk til Jørn P for tipset.

Denne uka kastet jeg meg for øvrig over Ingunns initiativ for økt deling blant digifile pedagoger. Anbefales!

Av og til kjenner jeg litt på bekymringen for å bli slave av fremskrittet - det er spennende å suse rundt på edublogger i små kveldstimer, prøve ut nye verktøy og web2.0ifisere mye jeg før har gjort analogt, men av og til er det nødvendig å se hvor det bærer. Vinterferien virker som en fin anledning til å gjøre nettopp det!

torsdag 5. februar 2009

Nye prosjekter

Det er spennede å prøve ut nye prosjekter, særlig når de innebærer web 2.0. Dette er tross alt relativt upløyd mark, og nye verktøy både for elevene og delvis meg. Det som slår meg er at elevene ofte kan mindre nn jeg tror - eller kanskje heller at det har mindre oversikt. Joda, de er gode på facebook o.l., men ut over sine spesialinteresser er det tynt. På en måte er det litt betryggende, for det betyr at jeg kan legge av meg litt av "frykten" for at elevene skal være med totalt overlegen og at jeg skal fremstå som en webosaur. Samtidig understreker det viktigheten av at vi som lærere hiver oss utpå og hjelper elevene med å få oversikt over muligheter og utfordringer. Dette er en altfor viktig arena til at vi skal lene oss tilbake og la ungdommen styre butikken.

Pågående prosjekter:
Har gjort forsøk med å bruke yackpack i språkundervisningen, men det endte med mageplast. De kunne virke som om programmet kun var i drift noen timer i døgnet - midt på natten. Det reduserte jo verdien en del hakk. Hvis noen har prøvd dette med hell eller vet om gode alternativer, mottas forslag med takk.
I samfunnsfagsklassen min skal vi sparke i gang et prosjekt om konfliktområder rundt om i verden. De skal lage en digital fortelling som presenterer sin konflikt, og jeg har planer om å lage til et klikkbart verdenskart med lenker til de ulike prosjektene. Gruppene er små for at flest mulig skal bli involvert i det tekniske og for at deltakelsen skal bli mest mulig gjennomsiktig. Ettersom jeg også har klassen i norsk blir prosjektet evaluert også der. Jeg har bedt elevene om å tenke stort. Gruppene er bestemt og konfliktområdene tildelt, så de har tid på seg til å finne på kule ting. Så får vi se hva vi kan få til. :-)
I samme klasse skal vi om en knapp uke ha en tverrfaglig fagdag med tema urettferdig verden. Som avslutning på dagen tenkte jeg de skulle få lage en veggavis med glogster. Jeg er spent på hva de får til på kort tid.
Norskklassen min (2. klasse) utsette for tiden for tvangsblogging. Det er gøy å se mye sprudlende skriveglede, alt fra fiktive feider i beste Ari Behn-ånd til engasjerte innlegg om alt fra selvskading til ekteskapet. Håpet var at bloggen skulle bli en arena der de som ikke alltid føler at de får til "skolestilen" kunne finne et format som passet dem bedre, men så langt ser det ut til at det stort sett er de som allerede liker å skrive, som får mest ut av bloggingen. Men vi fortsetter ufortrødent og ser om ting skjer.

Fremover har jeg lyst til å prøve ut flere ting. litteraturhistorie med Dipity, mer blogging, mer vurdering i form av sammensatte tekster, produksjon av screencasts i grammatikkemner - og sikekrt et par ting til jeg kommer på etter hvert. Det kommer med tid og stunder en wiki i tilknytning til denne bloggen der jeg legger ut opplegg, filmer og annet som forhåpentligvis kan bli til nytte for andre. Etter å har dratt store veksler på folk som Leif, Ingunn og LK, så jeg håper dette er et skritt på vegen til å bidra inn i et større nettverk av ressurser.